Metodologie Referendum Modalitate Desemnare Rector

METODOLOGIA PROPRIE DE ORGANIZARE A REFERENDUMULUI UNIVERSITAR PENTRU ALEGEREA MODALITĂŢII DE DESEMNARE A RECTORULUI
 

    Prezenta metodologie cuprinde principalele reguli privind organizarea referendumului universitar pentru alegerea modalităţii de desemnare a rectorului conform Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 şi a reglementărilor emise în aplicarea acesteia.

    Tema supusă referendumului universitar este stabilirea opţiunii pentru una din cele două modalităţi de desemnare a rectorului prevăzute la  art.209 alin. 1 din Legea nr.1/2011:
 
a. pe bază de concurs public; sau
b. pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret şi egal.

    Au drept de vot toate cadrele didactice şi cercetătorii care sunt angajate/angajaţi  cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată din cadrul universităţii, şi reprezentanţii studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultăţilor.
    Referendumul universitar se desfăşoară în intervalul mai – iulie al anului universitar anterior procesului de alegeri ale structurilor şi funcţiilor de conducere de la nivelul universităţii sau de câte ori este nevoie.
     Data organizării referendumului universitar se stabileşte de către senatul universitar.
     Data şi tema referendumului universitar vor fi aduse la cunoştinţa membrilor universităţii, cu cel puţin 30 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia.
     Data de desfăşurare a referendumului universitar se va comunica Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu cel puţin 14 zile înainte de desfăşurare.
    Referendumul universitar se finalizează prin stabilirea modalităţii de desemnare a rectorului, cu minimum 6 luni înainte de fiecare desemnare a rectorului.
     Referendumul universitar este validat dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele de votare.
     În situaţia în care referendumul universitar este validat rezultatul acestuia se stabileşte cu majoritate simplă a voturilor valabil exprimate.
     În cazul în care referendumul universitar nu este validat, se organizează, la interval de cel mult două săptămâni, un nou referendum universitar, pentru care rata de participare nu mai este un criteriu de validare.
    În vederea organizării şi desfăşurării referendumului universitar, senatul universitar desemnează la propunerea facultăţilor un birou electoral al universităţii ca organism imparţial la nivel de universitate.

Biroul electoral are următoarele atribuţii:
a. organizarea şi desfăşurarea referendumului universitar;
b. întocmirea şi actualizarea listelor de vot;
c. afişarea listelor de vot;
d. aducerea la cunoştinţa publică a locaţiei secţiei de votare;
e. distribuire buletinelor de vot;
f. numărarea şi verificarea procesului verbal întocmit de comisia de votare;
g. centralizarea votului şi comunicarea rezultatului referendumului biroului senatului universitar;
h. validarea rezultatelor referendumului universitar.


    Biroul electoral al universităţii este format dintr-un număr impar de 5-7 membri, dintre care cel puţin unul cu pregătire juridică.
    Din biroul electoral al universităţii fac parte 1-2 studenţi.
    Biroul electoral lucrează în prezenţa majorităţii membrilor lui şi ia decizii cu votul majorităţii membrilor prezenţi.
    În caz de egalitate de voturi, votul preşedintelui este hotărâtor.
   Universitatea va organiza cel puţin trei dezbateri publice pentru informarea comunităţii academice asupra referendumului universitar.
   Universitatea va afişa pe site-ul propriu data şi locul desfăşurării acestor dezbateri şi le comunică Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
    Cu prilejul fiecărei dezbateri se va încheia un borderou de prezenţă.
    Biroul electoral se preocupă de organizarea unei secţii de votare în cadrul universităţii.
    Secţia de votare va fi condusă de biroul electoral care este format dintr-un număr impar de 5 membrii şi condus de un preşedinte desemnat de biroul electoral al universităţii.
Biroul electoral al secţiei de votare este responsabil cu organizarea şi desfăşurarea referendumului universitar pe secţia de votare.
    Biroul electoral va înainta copiile listelor şi tabelelor electorale utilizate biroului senatului universitar, care le va verifica după care validează şi le comunică senatului universitar şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi publicului prin intermediul paginii web.


20.05.2011